Efter två års tystnad släpps nu hemliga klipp på prinsessan Latifa. Foto: AP/EBU

Prinsessan Latifa ”omhändertagen i hemmet” – uttalande från Dubais kungafamilj

Uppdaterad
Publicerad

Dubais kungafamilj väljer nu att kommentera fallet med prinsessan Latifa Al Maktoum. Prinsessan är väl omhändertagen i hemmet, enligt ett uttalande från kungafamiljen, rapporterar BBC.

Vännerna till prinsessan Latifa Al Maktoum har som SVT tidigare rapporterat befarat det värsta och vädjat till FN att rycka in.

Det efter att de hemliga videoklippen som dottern till emiren av Dubai skickat till vännerna upphört, och hon i en publicerad video berättat om hur hon varit instängd i hemmet och blivit misshandlad efter ett flyktförsök.

Slår tillbaka mot uppgifter

I ett uttalande säger nu kungafamiljen att uppgifterna om att Latifa Al Maktoum hålls fången och fruktar för sitt liv är felaktiga, och att prinsessan kommer att återgå till ett liv i offentligheten vid ett passande tillfälle, rapporterar BBC.

”Som svar på medierapporteringen om prinsessan Latifa vill vi tacka dem som har uttryckt oro för hennes välbefinnande, trots att rapporteringen verkligen inte återspeglar den faktiska situationen”, skriver kungafamiljen bland annat i uttalandet.

Krav från FN

FN har tidigare meddelat att man kommer att fråga ut myndigheterna i Förenade arabemiraten om prinsessan och krävde enligt Sky news tidigare under fredagen också bevis på att Latifa Al Maktoum fortfarande lever. Kungafamiljens uttalande, som gjordes via Förenade arabemiratens ambassad i London, kom dock varken med videoklipp eller bilder på prinsessan.

Kenneth Roth, chef för människorättsorganistionen Human Rights Watch, tvivlar starkt på sanningshalten i uttalandet och säger till BBC att ingen kommer att tro på kungafamiljen förrän Latifa har fått möjlighet att själv ge sin version.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvunna prinsessan Latifa

Mer i ämnet