Human Rights Watch om försvunna prinsessan: ”Latifa illustrerar problemet med Dubai”

Uppdaterad
Publicerad

Dubai visar upp en bild av sig själv som en lekplats för världen, men i själva verket är det en polisstat som inte tillåter oliktänkande.
Det säger människorättsorganisationen Human Rights Watch i en intervju med SVT Nyheter.
Prinsessan Latifas mystiska försvinnande illustrerar problemet, enligt HRW.

Efter ett misslyckat flyktförsök tvingades Dubais prinsessa Latifa al Maktoum tillbaka till hemlandet. Två månader har gått sedan dess – utan att hon synts till. Människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW, kräver att Dubai låter prinsessan få kontakt med omvärlden och i en intervju med SVT Nyheter riktar organisationens vd stark kritik mot emiratet.

– Prinsessan Latifa illustrerar på många sätt problemet med Dubai och Förenade Arabemiraten. De gillar att bygga upp en bild av sig själva som en lekplats för världen: ”Åk till Dubai och ha en underbar upplevelse”. I verkligheten är det en polisstat. Det är inte tillåtet med meningsskiljaktigheter i Dubai, om du har meningsskiljaktigheter blir du kastad i fängelse, säger Kenneth Roth.

Berättade om flyktplanerna i videoklipp

I en uppmärksammad video, som publicerades på Youtube i mars, ger prinsessan Latifa al Maktoum sin bild av livet i Dubai och förklarar varför hon måste fly.

”Allt min pappa bryr sig om är sitt rykte. Han kommer att döda människor för att skydda sitt rykte. Om du ser den här videon är det inte en så bra grej. Antingen är jag död eller i en väldigt väldigt dålig situation”, hörs hon säga.

– Här har vi en medlem av kungafamiljen som inte gillade den förlamande situation hon var i. Hon försökte fly och de arresterade henne och lät henne försvinna, säger Kenneth Roth till SVT Nyheter.

– Det här är den fula baksidan av Förenade Arabemiraten. Den här lekplatsen som de försöker ge sken av att vara är bara en del av problemet och prinsessan Latifa illustrerar den mörkade sidan av saker där.

”Behandla ert folk anständigt”

Dubai, som är en emirathuvudstad i Förenade Arabemiraten, är ett populärt turistmål, men HRW vill inte uppmana människor till bojkott.

– Men vi uppmanar alla regeringar och alla som besöker Dubai att säga att vi ser igenom den här fasaden, det är inte tillräckligt att vara den här lekplatsen – ni måste behandla ert folk anständigt och ni måste även behandla folk i regionen, som civilbefolkningen i Jemen, anständigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvunna prinsessan Latifa

Mer i ämnet