Människor som titta på solnedgången över Dubais horisont. Foto: TT

Riskerar fängelse i Dubai för att ha vidrört en höft

Uppdaterad
Publicerad

Britten Jamie Harron säger att han bara försökte undvika att spilla sin drink. Men efter att ha rört en annan mans höft har han bland annat anmälts för förargelseväckande beteende och får inte lämna Dubai. Hans fall uppmärksammas nu av brittiska medier.

Jamie Harron har suttit frihetsberövad sedan den 15 juli då han var i Dubai på en två dagar lång mellanlandning. När han på var på en fullsatt bar ska han enligt uppgifter till Sky News hållit sin hand framför sig för att inte råka spilla sin drink. Han ska då ha ”rört en man på hans höft för att undvika en stöt”.

Han greps den kvällen, hölls frihetsberövad i fem dagar och har sedan dess inte kunnat lämna Dubai i väntan på rättegång. Efter händelsen på baren står Jamie Harron åtalad för att ha druckit alkohol och för förargelseväckande beteende.

Har betalat över 300.000 kronor

Enligt BBC har han förlorat jobbet som elektriker i Afghanistan och spenderat över 30.000 pund, motsvarande nästan 320.000 kronor, på rättsliga kostnader.

– Det är upprörande att han har hållits kvar i landet så länge redan. Det är ytterligare ett exempel på hur utsatta turister är för att frihetsberövas i Dubai och hur utdragna och oorganiserade rättsliga processer är, säger Radha Stirling, som jobbar på frivilligorganisationen Detained in Dubai, som hjälper människor som fått juridiska problem.

Jamie Harron riskerar nu tre års fängelse i Dubai. Brittiska myndigheter uppger att de bistår honom med hjälp.

Favoritresmål för svenskar

Det här är inte första gången som Dubais lagar uppmärksammas i anknytning till turism. Tidigare har kvinnor som anmält våldtäkter i Dubai själva blivit gripna och riskerat piskstraff och fängelse.

Dubai är ett av svenskarnas favoritresmål under vintertid och under 2016 besökte över 100.000 människor från Sverige landet, vilket är en ökning med sex procent från året innan, enligt Dagens Industri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer