Kvinnan har varit fast i Dubai sedan mitten av maj. Foto: TT

Norska anmälde misshandel – hålls kvar i Dubai

Uppdaterad
Publicerad

En norsk kvinna polisanmälde en misshandel i Dubai. När hon lade ut bilder på sina skador på Facebook beslagtog polisen hennes pass. Nu vet hon inte när hon kan resa hem. ”Jag har inte sett min son på en och en halv månad”, säger hon.

Den 37-åriga kvinnan besökte Förenade Arabemiraten tillsammans med en manlig vän. I mitten av maj ska hon ha blivit misshandlad av sin medresenär, varpå hotellets säkerhetschef tillkallade polis och ambulans. Sjukhuset rådde henne att anmäla misshandeln, skriver Verdens Gang.

När hon lade ut bilder av skadorna på Facebook anmälde medresenären henne för kränkning. Polisen beslagtog bådas pass, något som är praxis när utlänningar utreds för brott.

Medan mannen snabbt lyckades få en person att gå i borgen för honom så att han kunde resa hem till Norge, blev kvinnan kvar. Polisen har fortfarande hennes pass i förvar.

– Straffet för kränkning i sociala medier är böter eller fängelsestraff, säger kvinnan till Verdens Gang.

Ångrar anmälan

Nu har familj och vänner samlat ihop till borgensumman, men när norskan gick till polisen tillsammans med borgenären fick hon besked om att komma tillbaka nästa vecka.

– Det verkar något absurt att offret blir satt i husarrest eftersom hon har namngett förövaren och lagt ut bilder från överfallet, medan han får borgen och kan resa till Norge innan rättegången, säger kvinnans advokat John Christian Elden till Verdens Gang.

Kvinnan, som jobbar som frisör hemma i Norge, ångrar att hon anmälde misshandeln.

– Jag har inte sett min son på en och en halv månad. Jag kommer också att förlora mina kunder, säger hon till Verdens Gang.

Flera liknande fall

Det här är inte första gången som kvinnor råkar ut för problem när de polisanmäler brott i regionen.

För drygt en vecka sedan dömdes en 22-årig nederländsk kvinna för att ha haft sex utanför äktenskapet, efter att ha polisanmält en våldtäkt i Qatar. Hon fick villkorlig dom och böter, rapporterar BBC.

2013 dömdes en 24-årig norsk kvinna till 16 månaders fängelse i Dubai för att ha haft sex utanför äktenskapet, sedan hon polisanmält en kollega för våldtäkt. Efter diplomatiska förhandlingar blev hon benådad och kunde resa hem till Norge igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.