Kvinna har rätt att mejlbomba kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en kvinna i Kalmar begärt ut tusentals handlingar från kommunen tröttnade politiker och personal och nekade henne fler handlingar. Kvinnan anmälde kommunen till Justitieombudsmannen, JO, som nu ger henne rätt.

Det handlar om stora mängder handlingar från socialförvaltningen som kvinnan under ett par år begärt ut, något hon enligt offentlighetsprincipen har rätt att göra. I januari bestämde Kalmar kommun att sluta tillmötesgå kvinnans handlingar om önskemål. Det belastade förvaltningen så hårt att det blev ett arbetsmiljöproblem.

”Måste finnas bortre gräns”

Men efter kvinnansanmälan konstaterar Justitieombudsmannen att kommunens beslut går emot offentlighetsprincipen. Handlingarna måste lämnas ut.  Kommundirektör Kenneth Condrup är besviken. Han anser att lagen är otidsenlig.

Mejlbombar Kalmar kommun

– Den skrevs i en tid då man var tvungen att frankera ett brev och lägga det på lådan. Det handlar om att vi kan få flera hundra mejl bara över natten. Vi anser att det måste finns en bortre gräns för vår serviceskyldiget, säger han.

Nya krav från kvinnan

Kenneth Condrup berättar att kommunen efter JO:s kritik fått nya krav från kvinnan. Han säger sig blivit kontaktad av andra myndigheter som har liknande problem.

– Men vi kommer naturligtvis att följa JO:s beslut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mejlbombar Kalmar kommun

Mer i ämnet