Foto: TT

Mejlbombar kommunen – nu kan grundlagen ändras

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) har skrivit en motion om att ändra grundlagen så att offentlighetsprincipen inte kan missbrukas. Idag lyfts frågan i riksdagen under en debatt.

En kvinna i Kalmar har under flera års tid ha skickat tusentals mejl med begäran att få ut handlingar från kommunens diarium. Flera tjänstemän har satts under hårt tryck och för drygt ett år sedan beslutade kommunen att vägra lämna ut fler handlingar till kvinnan. Men istället ledde det till att Kalmar kommun blev JO-anmäld för att ha brutit mot offentlighetsprincipen.

Lagändring föreslås

Den Kalmarbördiga riksdagspolitikern Maria Abrahamsson (M) snappade upp fallet och skrev under hösten en motion om en lagändring av offentlighetsprincipen. I den föreslås en undantagsbestämmelse som slår till vid uppenbara fall av missbruk av offentlighetsprincipen.

– Kalmarfallet handlar uppenbart om ett missbruk av den grundlagsskyddade rätten att ta del av offentliga handlingar. Jag vill lyfta fram hur vi kan skydda offentlighetsprincipen från missbruk, säger Maria Abrahamsson till SVT Nyheter Småland.

Debatt vid lunchtid

Under onsdagen kommer konstitutionsutskottets betänkande om offentlighet, sekretess och integritet att debatteras i riksdagens utskott. Offentliga handlingar är enligt grundlagen en grundbult i Sveriges demokrati. Men för att en ändring i grundlagen ska träda i kraft krävs att två riksdagar med ett val emellan är överens i frågan.

Vad tror du om de möjligheterna?

– Riksdagen uppmanar regeringen att utreda vad som kan göras för att möta utmaningar liknande fallet i Kalmar. Just nu ligger det på justitiedepartementets bord för vidare hantering, säger Maria Abrahamsson (M).

Huruvida Kalmarkvinnans envetna begäran om att få ut handlingar kommer förändra en av Sveriges grundlagar återstår att se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mejlbombar Kalmar kommun

Mer i ämnet