Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Daniel Svensson och Joanna Kohnen ska bara köpa och äta lokal mat under september. I klippet berättar de mer om svårigheterna de upptäckt. Foto: SVT/Clary Kroon

Utmaningen – de får bara äta lokal mat i en månad

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att köpa närproducerade livsmedel är stort, men det finns många varor som inte går att hitta. Det visar Joanna Kohnen och Daniel Svensson, som bor i Gullaboås i Torsås kommuns, utmaning.

Under hela september månad ska Joanna och Daniel bara köpa och äta lokal mat. De strävar efter att handla så lokalt som möjligt, men gränsen för vad som kan räknas som närproducerat har de satt vid 25 mil. 

– Vi ville testa om det är miljömässigt, tidsmässigt och överlag vardagsmässigt hållbart. Vi hoppas också kunna inspirera fler att nyttja de lokala producenterna, säger Joanna Kohnen. 

Stort intresse i Småland 

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat att det finns ett stort intresse i Småland och på Öland att vilja köpa närproducerade livsmedel. Här vill hela 83 procent gynna det lokala, enligt en undersökning som Novus gjort nyligen. 

Under Joanna och Daniels septembermånad har de märkt av att många producenter inte finns överhuvudtaget i närheten där de bor. 

– Det handlar om basala produkter som buljong eller havregryn till frukostgröten, Det har varit svårt att hitta några ersättningsprodukter för ris och spagetti, säger Joanna Kohnen. 

Kostar betydligt mer 

Joanna och Daniel har ännu inte gjort något uträkning på hur mycket de lagt på mat under september, men det är betydligt mer än om de hade handlat i en vanlig livsmedelsbutik. Enligt Joanna är det framförallt mejeriprodukter, kött och certifierade grönsaker som har kostat mycket. 

Det finns dock knep för att hålla nere kostnaden och som Joanna gärna tipsar om. 

– Våga testa att äta mer vegansk mat. Använd mycket bönor och rotfrukter som är billigt. Skogen har också gett oss mycket. Vi har plockat mycket bär och svamp.  

Under utmaningen har de valt att undanta kaffe, te, salt och peppar.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer