Karin Lindahl odlar bland annat gula ärtor på sin gård i Ljungby kommun. I klippet berättar hon vad hennes biffar på ärtorna innehåller. Foto: SVT/Clary Kroon

Smålänningar vill gynna det lokalproducerade – i Sverigetopp

Uppdaterad
Publicerad

En färsk undersökning som Novus gjort visar att boende i Småland och på Öland ligger i topp när det gäller att vilja att gynna närproducerade livsmedel. Närproducerat och hållbart är också frågor som lyfts på Matmässan som pågår i Växjö den här veckan.

Mat2021 innehåller bland annat olika mataktiviteter på restauranger, digitala seminarier och cookalong med tv-kocken Tareq Taylor, känd från SVT-programmet Trädgårdsdrömmar.  

Karin Lindahl, som driver Kasteberg gård vid Lagaån i Ljungby kommun, var under onsdagen med i seminariet “Svenska baljväxter på tallriken” för att diskutera möjligheten att odla mer baljväxter i Småland. 

– Jag har gått i kyldisken och tittat på hur mycket importerade produkter det är i våra vegetariska alternativ, och då har jag tänkt att vi måste kunna göra mycket fina alternativ som är odlade i Sverige, säger Karin Lindahl.

I klippet visar Karin upp sina biffar gjorda på gula ärtor, som hon odlat hemma på gården.

82 procent i Småland vill gynna lokala produkter

Boende i Småland och även på Öland är i Sverigetopp när det gäller andelen invånare som vill gynna lokala producenter. Här vill 83 procent av invånarna gynna bygden genom att köpa lokala produkter. Genomsnittet i landet ligger på 72 procent.

Karin Lindahl tycker inte att det är så konstigt att intresset är stort just här eftersom vi är ett landsbyggdslän.

– Vi lever nära våra matproducenter, så jag tänker att det är närheten som gör att man blir intresserad, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.