Johannesson: ”Jag borde uttryckt mig på ett annat sätt”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag ville ha en debatt. Jag blev så provocerad och kände att jag ville visa på det orimliga i att ha en samvetsklausul i vården.

– Det jag ville visa på var det absurda i vem som får vård, säger Kalmarläkaren Dan Johannesson när i träffar honom i hans hem vid lunchtid på torsdagen.

Det ringer på dörren och där står ett blomsterbud med en rejäl bukett med blommor.

Blombudet lämnar över buketten och säger ”Det var bra skrivet, det du skrev.”

Dan tar emot blommorna och det syns att han är rörd. Tidigare på morgonen har han precis aviserat att han lämnar sin tjänst som verksamhetschef på länssjukhuset i Kalmar.

”Borde uttryckt mig på ett annat sätt”

– Jag har gjort det jag har gjort. Att säga att jag ångrar, nej det kan jag inte göra. Men visst med facit i hand så måste jag säga att jag nog borde uttryckt mig på ett annat sätt. Jag borde sagt att en samvetsklausul inom vården är lika orimlig som om att jag inte skulle vårda kristna.

Dan Johannesson säger att han under morgonen haft ett samtal med sin chef om situationen och om hans inlägg på Facebook.

Lämnar sin tjänst som chef

– Det resulterade i att jag själv dragit slutsatsen att jag lämnar min tjänst som verksamhetschef för att inte skada förtroendet för sjukvården här i Kalmar.

Men han blir kvar som läkare.

Känner du att ditt uttalande har skadat förtroendet för sjukvården?

– Nej, inte som jag kan se det.

Kommer du att vårda kristna?

– Ja, självklart. Jag ville bara väcka debatt med mitt inlägg, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omtvistad samvetsfrihet

Mer i ämnet