Foto: Ricardo Garcia Canchaya/SVT

Johansson Evertsson kvar som KS-ordförande i Högsby

Uppdaterad
Publicerad

Sent på måndagskvällen blev det klart att Stihna Johansson Evertsson (C) sitter kvar som ordförande i kommunstyrelsen i Högsby.

Platserna i Högsbys kommunstyrelsen är nu tillsatta. Alliansen fick fyra platser genom Centerpartiet och Moderaterna. Socialdemokraterna får också fyra stolar och Sverigedemokraterna tre. Kristdemokraterna mister sin plats i kommunstyrelsen. Ordförande blir fortsatt Stihna Johansson Evertsson(C). 

Under de senaste två mandatperioderna har Alliansen styrt Högsby genom ett valtekniskt samarbete med Sverigedemokraterna. Efter det här valet var Alliansen större än S och V och behövde inte längre någon valteknisk samverkan med SD.  

Kupp av SD

– Alliansen har inte velat prata med oss överhuvudtaget. De har behandlat oss som något katten kommer in och lägger på mattan. Det var det som gjorde att vi tog reda på att det fanns en annan väg att gå, säger Leif Gustavsson som är gruppledare för SD i Högsby.

Under kommunfullmäktige begärde SD att kommunstyrelsen skulle tillsättas med så kallat proportionella val, då person efter person väljs med valsedlar. Det ledde till att SD fick tre platser i kommunstyrelsen i stället för valberedningens förslag på två platser.

– Det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Men vi i Alliansen kommer styra i minoritet som tidigare. Nu har i alla fall Högsbyborna fått ett styre som kommer att tillträda i januari, säger Stihna Johansson Evertsson(C). 

Kommunstyrelsen tillsattes på ett år istället för sedvanliga fyra vilket är något som SD kommer att överklaga enligt Leif Gustavsson.

Moderaterna – 4

Centerpartiet – 7

Kristdemokraterna – 3

Socialdemokraterna -12

Vänsterpartiet – 1

Sverigedemokraterna – 8

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högsby

Mer i ämnet