Kommunfullmäktiges ordförande Anders Ek (C) blev inröstad av bland annat sverigedemokraten Leif Gustavsson (SD). Foto: Tindra EnglundVisa alla (3)
Visa alla (3)

I Högsby styr Centerpartiet med stöd av Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Redan 2010 inledde allianspartierna i Högsby ett unikt valtekniskt samarbete med Sverigedemokraterna. Även under den senaste mandatperioden har man styrt kommunen med deras aktiva stöd.

Inför valet 2014 sa Centerpartiet i Högsby att man inte tänkte ”göra några överenskommelser” med Sverigedemokraterna eller ”sälja något för positioner”. Men trots att den rödgröna sidan var större än alliansen sitter centerpartister nu på de tyngsta posterna i kommunen med hjälp av Sverigedemokraternas stöd.

– Man lovade innan valet att inte ha något samarbete med SD men efter valet så köpte man sig kommunalrådsplatsen och ordförandeposten i kommunfullmäktige med hjälp av SD. I gengäld stödde man SD:s kandidater i valet till andre vice ordförande och gav dem platser i utskotten till kommunstyrelsen som SD inte hade tagit i egen kraft, säger Jonas Erlandsson (S) som är vice ordförande i kommunstyrelsen.

Ett valtekniskt samarbete

Statsvetaren Erik Wångmar menar att det som skett i Högsby är ett valtekniskt samarbete mellan SD och allianspartierna.

– Skillnaden är att 2010 så kallade de sig alliansen ihop, men även efter det senaste valet har det varit uppenbart att det funnits ett samarbete mellan SD och alliansen eftersom de rödgröna var ett mandat större men alliansen ändå fick ordförandeposterna i samtliga styrelser och nämnder, säger Erik Wångmar.

Men Centerpartiet i Högsby förnekar att man haft något samarbete med Sverigedemokraterna.

– Det är ett felaktigt påstående. Vi har inga som helst samarbeten när det gäller det valtekniska med SD utan det är de som röstar på oss och det kan vi ju tycka är tacksamt, säger Anders Ek (C), ordförande i kommunfullmäktige.

Men ni röstade ju även på deras kandidat till posten som andre vice ordförande till kommunfullmäktige, varför?

– De är tredje största parti i Högsby kommun och de har alltså rätt att inneha den här posten. Jag tycker att det är demokrati när det fungerar som bäst, säger Anders Ek (C).

”Haft ett samarbete”

Men enligt Leif Gustavsson (SD) fanns det efter valet 2014 tvärt mot vad Anders EK säger ett uttalat samarbete mellan SD och C i Högsby.

– Från början var det så, men sedan kom det propåer uppifrån att ”ni får inte vara för mycket kompis med de där”. Men informellt har vi ändå haft ett samarbete. Men samtidigt har vi samarbetat med socialdemokraterna i en del frågor, säger Leif Gustavsson (SD).

SD har även röstat på vissa av S förslag under den gångna mandatperioden i Högsby. Men till skillnad från alliansen har S inte röstat på några av SD:s kandidater och man har inte heller stöttat några av SD:s förslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet