Stihna Johansson Evertsson (C), ordförande i kommunstyrelsen i Högsby Foto: SVT

Alliansen i Högsby överklagar beslut om KS-ledamöter

Uppdaterad
Publicerad

Allianspartierna i Högsby tänker överklaga gårdagens beslut som gjorde att SD fick en tredje plats i kommunstyrelsen.

– Vi vill ha tillbaka KD:s stol i kommunstyrelsen, säger kommunstyrelsens ordförande Stihna Johansson Evertsson (C).

Gårdagens fullmäktigemöte i Högsby blev dramatiskt. Genom att använda en så kallad ”spränglista” kunde SD få en extra plats i kommunstyrelsen.

Partiet skrev sina egna namn på en lista med samma rubrik som den som användes av S och V.

Val 2018 Småland

– Vi kommer att överklaga det här till förvaltningsrätten för att få det rättsligt prövat, säger Stihna Johansson Evertsson.

Exakt vad det är som ska överklagas vill hon inte gå in på, men ska inte enbart handla om själva användandet av en spränglista.

– Vi vill inte påverka protokollskrivningen. Innan den är färdig går det dessutom inte att överklaga någonting.

Ytterligare en månad

Under måndagens möte begärde SD att valet till kommunstyrelse skulle avgöras genom så kallat proportionellt val.

Socialdemokraterna svarade med att begära att styrelsen bara skulle väljas på ett år, i stället för fyra. Enligt statsvetare kan detta vara olagligt.

– När man förstår att någonting är i görningen som man inte riktigt har kontroll över så kan det vara lämpligt att man bara väljer styrelsen på ett år. Lagen om proportionellt valsätt är komplex, säger Stihna Johansson Evertsson.

Det kan ta ytterligare en månad innan det står klart hur kommunstyrelsens sammansättning ser ut, tror hon.

– Vi tillträder i januari, så det här hinner vi med, säger hon.

Detta är en spränglista

Spränglista kallas en valsedel som har samma partibeteckning som en annan, men vars kandidater inte stöds av partimajoriteten. Tanken är att man skall få in sina kandidater genom att ”spränga” in dem i partiets grupp vid valet. Begreppet används i Sveriges allmänna val, där man använder olika valsedlar för olika partier.

källa: wikipedia

Det som Sverigedemokraterna gjorde i Högsby var att de skrev sina kandidaters namn på S och V:s lista, utan att S och V informerats om det och trots att de tre partierna inte har något samarbete. Därför räknades alliansen som ett block med 14 mandat och S, V och SD som ett block med totalt 21 mandat. Hade SD i stället röstat med en egen lista hade de haft 8 mandat och S och V 13. Då hade SD inte kunnat ta sitt tredje mandat. Sverigedemokraterna har genom sitt agerande inte gjort sig skyldiga till något olagligt, men de övriga partierna har reagerat starkt på deras agerande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet