Erik Wångmar, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet

Statsvetare: Valet av kommunstyrelse i Högsby kan vara olagligt

Publicerad

När Högsby kommun under måndagskvällen valde kommunstyrelse valdes den bara på ett år. Detta kan vara olagligt menar nu statsvetaren Erik Wångmar på Linnéuniversitetet.

Under inledningen av måndagens kommunfullmäktige begärde Sverigedemokraterna att valet till kommunstyrelse skulle avgöras genom så kallat proportionellt val. Då reagerade Socialdemokraterna och begärde att styrelsen bara skulle väljas på ett år.

– Jag kände att det kan vara bra eftersom proportionella val kan göra att det blir knepigt om någon vill sluta, säger Jonas Erlandsson (S), till SVT Nyheter Småland.

Socialdemokraterna fick igenom sitt förslag. Men nu säger statsvetaren Erik Wångmar att han inte ser att det finns något lagstöd för att välja en kommunstyrelse på bara ett år.

– I kommunallagen står det bara att en kommunstyrelse kan väljas på fyra år. Det som man kan ändra är om den nya styrelsen ska tillträda vid årsskiftet efter valet eller efter första kommunfullmäktige. Men troligen inte att den ska sitta i bara ett år. Det är i varje fall väldigt ovanligt, säger Erik Wångmar.

Proportionellt val – så funkar det!

Visa

Det vanligaste är att ett eller flera partier lägger fram ett förslag om hur de vill att kommunstyrelse ska se ut. Kommunfullmäktige röstar sedan för eller emot det förslaget genom majoritetsbeslut. Hur många ledamöter ett parti får vid en sådan omröstning återspeglar inte alltid exakt hur många mandat partierna har i kommunfullmäktige, men ligger oftast i närheten av den.

Men ibland begär ett parti att kommunstyrelsens sammansättning i stället ska avgörs genom proportionellt val. Oftast är det ett mindre parti som vill försäkra sig om att få inflytande som begär detta.

Vid ett proportionellt val styrs fördelningen av platser i kommunstyrelsen mer direkt av hur många platser varje parti har i kommunkommunfullmäktige. Det var en sådan begäran som Sverigedemokraterna i Högsby alltså lämnade in vid kommunfullmäktigemötet på måndagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Högsby

Mer i ämnet