Den 18 mars ska kommunfullmäktige i Högsby välja en ny kommunstyrelse eftersom den gamla förklarats ogiltig. Foto: Ricardo Garcia Canchaya/SVT.

SD förlorare när ny kommunstyrelse ska väljas i Högsby

Publicerad

Den 18 mars ska kommunfullmäktige i Högsby välja en ny kommunstyrelse eftersom den gamla förklarats ogiltig. Valet innebär att SD riskerar att förlora både en plats i kommunstyrelsen och sina utskottsplatser.

Den sjunde mars slog förvaltningsrätten fast att det var fel av Högsby kommun att välja en kommunstyrelse för bara ett år, istället för fyra. Att välja en kommunstyrelse för ett år strider enligt förvaltningsrätten mot kommunallagen och Högsby måste nu göra om valet av kommunstyrelse.

För SD:s del innebär detta att man riskerar att förlora en plats i kommunstyrelsen eftersom man i höstas lyckades kuppa sig till tre platser genom en så kallad spränglista. En taktik som troligtvis inte fungerar denna gång.

– Det är ju omöjligt, så dumma är ju inte de andra partierna att de skulle tillåta att vi gör precis samma grej igen, säger SD:s ordförande i Högsby Sven Liljeblad.

Mycket står på spel

För SD:s del är det mer än platsen i kommunstyrelsen som står på spel. Enligt Sven Liljeblad riskerar SD även att förlora flera utskottsplatser.

– Förlorar vi det här mandatet i kommunstyrelsen så förlorar vi antagligen även platserna i utskotten. Så det är inte bara mandatet det handlar om utan utskottsplatserna också.

Men trots det tycker han att det är rätt att valet som gjordes på ett år ogiltigförklaras och att man borde ha valt kommunstyrelsen på fyra år redan från början.

Detta är en spränglista

Visa

Spränglista kallas en valsedel som har samma partibeteckning som en annan, men vars kandidater inte stöds av partimajoriteten. Tanken är att man skall få in sina kandidater genom att ”spränga” in dem i partiets grupp vid valet. Begreppet används i Sveriges allmänna val, där man använder olika valsedlar för olika partier.

källa: wikipedia

Det som Sverigedemokraterna gjorde i Högsby var att de skrev sina kandidaters namn på S och V:s lista, utan att S och V informerats om det och trots att de tre partierna inte har något samarbete. Därför räknades alliansen som ett block med 14 mandat och S, V och SD som ett block med totalt 21 mandat. Hade SD i stället röstat med en egen lista hade de haft 8 mandat och S och V 13. Då hade SD inte kunnat ta sitt tredje mandat. Sverigedemokraterna har genom sitt agerande inte gjort sig skyldiga till något olagligt, men de övriga partierna har reagerat starkt på deras agerande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Högsby

Mer i ämnet