Det var fel av Högsby kommun att välja kommunstyrelse för bara ett år. Det säger förvaltingsrätten i sin dom. Valet av kommunstyrelse måste nu göras om. Foto: SVT

Ny dom: Högsbys val av kommunstyrelse ogiltigt

Uppdaterad
Publicerad

Det var fel av Högsby kommun att välja en kommunstyrelse för bara ett år, istället för fyra år. Det slår förvaltningsrätten fast i en ny dom. Att välja en kommunstyrelse för ett år strider enligt förvaltningsrätten mot kommunallagen och Högsby måste nu göra om valet av kommunstyrelse.

Efter valet i höstas tog ett taktiskt spel sin början i Högsby. På ett fullmäktigemöte använde Sverigedemokraterna en så kallad spränglista och lyckades på så sätt få en extra plats i kommunstyrelsen.

Partiet skrev sina egna namn på en lista med samma rubrik som den som användes av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. På så vis fick Sverigedemokraterna tre platser i kommunstyrelsen istället för två.

Högsby

När det stod klart begärde Socialdemokraterna att kommunstyrelsen skulle väljas för ett år istället för fyra. De fick igenom sitt förslag och en kommunstyrelse som skulle sitta ett år valdes av fullmäktige.

Inte lagligt enligt förvaltningsrätten

Flera ledamöter i kommunfullmäktige överklagade dock senare beslutet om att välja styrelse för bara ett år, istället för fyra. Bland dem fanns kommunstyrelsens ordförande Stihna Johansson Evertsson (C). Hon får nu alltså rätt.

– Jag hade förväntat mig det här beslutet och är nöjd, säger Stinha Johannson Evertsson (C).

Enligt Johansson Evertsson kommer fullmäktige nu samlas den 18 mars för att välja en ny kommunstyrelse som ska sitta fram till nästa val 2022.

I domen slår förvaltningsrätten tydligt fast att en kommunstyrelse enbart kan väljas på en tidsperiod av fyra år. Kommunallagen ger visserligen utrymme att välja andra nämnder för kortare tid än så, men det gäller inte för kommunstyrelsen. Den måste väljas på fyra år.

Högsby måste välja ny kommunstyrelse

Statsvetaren Erik Wångmar har ända sedan Högsby valde kommunstyrelse på ett år haft på känn att förvaltningsrätten skulle ogiltigförklara valet.

– Jag är föga förvånad över att förvaltningsrätten kom fram till det här beslutet. Man kan säga att domstolen dömer som de borde göra, sett till kommunalagen, säger Erik Wångmar till SVT Nyheter Småland.

Enligt Erik Wångmar måste kommunfullmäktige i Högsby nu göra om sitt val av kommunstyrelse, den här gången för fyra år. Han är förvånad över att tjänstemännen inom Högsby kommun inte reagerade redan när förslaget om att välja kommunstyrelse för ett år kom upp.

– Tjänstemännen i Högsby borde ha klartlagt för politikerna att det här inte var lagligt. Det är möjligt att de gjorde så, men det finns i vart fall inget i protokollen som visar att de sagt något.

Detta är en spränglista

Spränglista kallas en valsedel som har samma partibeteckning som en annan, men vars kandidater inte stöds av partimajoriteten. Tanken är att man skall få in sina kandidater genom att ”spränga” in dem i partiets grupp vid valet. Begreppet används i Sveriges allmänna val, där man använder olika valsedlar för olika partier.

källa: wikipedia

Det som Sverigedemokraterna gjorde i Högsby var att de skrev sina kandidaters namn på S och V:s lista, utan att S och V informerats om det och trots att de tre partierna inte har något samarbete. Därför räknades alliansen som ett block med 14 mandat och S, V och SD som ett block med totalt 21 mandat. Hade SD i stället röstat med en egen lista hade de haft 8 mandat och S och V 13. Då hade SD inte kunnat ta sitt tredje mandat. Sverigedemokraterna har genom sitt agerande inte gjort sig skyldiga till något olagligt, men de övriga partierna har reagerat starkt på deras agerande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högsby

Mer i ämnet