• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Leif Gustavsson är gruppledare för SD i Högsby.

SD hotar att avsätta centerstyret i Högsby

Uppdaterad
Publicerad

Osäkerheten är fortfarande stor kring vem som kommer utses till kommunstyrelsens ordförande i Högsby. På måndag hålls omröstningen och nu flaggar Sverigedemokraterna för att Centern kan få sig en kalldusch.

På måndag sammanträder kommunfullmäktige i Högsby för att utse kommunstyrelsens ordförande under nästa mandatperiod. Men fortfarande finns inga tydliga uppgörelser och kommunen har idag tre block: Alliansen, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, samt Sverigedemokraterna.

Under de senaste två mandatperioderna har Alliansen styrt Högsby genom ett samarbete med Sverigedemokraterna, vilket har gett C kommunalrådsposten. Men nu flaggar SD för att C inte kan räkna med deras stöd i måndagens omröstning.

Högsby

Även om Alliansen efter det senaste valet även utan SD är större än S i Högsby, så har de ingen majoritet och SD skulle därför kunna avsätta centerns kommunalråd Stihna Johansson Evertsson genom att rösta på Socialdemokraternas kandidat.

Känner sig ignorerade

Orsaken till att SD nu hotar med att inte stödja Centerns kandidat är att man efter det senaste valet inte har erbjudits något samarbete från Alliansen.

– De har inte haft någon kontakt med oss och särskilt inte Centern. Men informellt har vi haft några samtal med Moderaterna och Kristdemokraterna men det är väldigt informellt, säger Leif Gustavsson.

Detta gör enligt honom att SD på grund av sin tveksamhet till C i dagsläget skulle ha lättare att rösta på en allianskandidat från antingen M eller KD.

Hemligt in i det sista

Leif Gustavsson har lovat sina partikollegor att inte avslöja vem de har bestämt sig för att lägga sin röst på innan kommunfullmäktige, men han menar att beslutet fattades med stor enighet.

– Det är en konsekvens av de diskussioner som har varit och vi var i stort sett eniga i vår grupp, det var nästan inga avvikande åsikter, säger han.

Mandatfördelning Kommunfullmäktige i Högsby kommun

Moderaterna – 4

Centerpartiet – 7

Kristdemokraterna – 3

Socialdemokraterna -12

Vänsterpartiet – 1

Sverigedemokraterna – 8

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högsby

Mer i ämnet