Foto: SVT

Personkemi avgörande för politiker i Uppvidinge

Uppdaterad
Publicerad

Igår kväll klubbade fullmäktige i Uppvidinge att kommunen för de fyra kommande åren ska styras av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Moderaterna.

Det blir ett valtekniskt samarbete mellan de tre partierna med Socialdemokraterna i spetsen. Moderaten Anders Käll säger till SVT Nyheter Småland att Moderaterna fortsatt kommer att inta en hållning av ”oppositionsläge i församlingen”.

– Vi är i opposition -  det är inte en allians, förtydligar han. Vi har vår moderatkompass och får försöka jämka ihop oss så mycket som möjligt.

Val 2018 Småland

Personkemin avgör

Samarbetet bygger mycket på att det finns en personkemi mellan politiker från de olika partierna.

Fram tills årsskiftet kommer den nya konstellationen att gå djupare in på vad det i praktiken innebär att samarbeta. Hur det faktiskt blir i olika frågor ska bli tydligare under året som kommer. Vänsterpartisten Mikaela Gross:

– Vi står långt ifrån varandra ideologiskt, men i kommunpolitiken är det annorlunda. Det är personkemin som gör det möjligt att det skulle kunna fungera.

Överens om personalpolitiken

Det som både Moderaterna och Vänsterpartiet är överens om är att kommunens personalpolitik måste förbättras. Men det finns områden som kan bli svåra att enas om.

– Vi är inte för skattehöjningar, säger moderaten Anders Käll. Vi är inte för att ta bort LOV, lagen som medger privat äldrevård.

– Men det är som ett äktenskap, man får ge och ta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet