I klippet kan du höra John Lundviks tolkning av sången och höra vad Småland betyder för honom nu. Foto: Visit Småland

Så låter John Lundviks tolkning av Smålandsången: ”Hemma för mig”

Uppdaterad
Publicerad

En drygt hundra år gammal landskapssång som handlar om Småland väcks nu till liv igen av artisten John Lundvik, som är uppvuxen i Öjaby utanför Växjö.

– Det kändes väldigt pirrigt från början att göra den här sången, för när man tar över någons verk vill man verkligen göra det med respekt och vördnad, säger John Lundvik.

Känner stark anknytning till Småland

John Lundvik har hunnit bli 38 år och bor numer i Stockholm. Han fick sitt stora genombrott som artist 2018 när han deltog i Melodifestivalen. Året efter, när han deltog igen, vann han Melodifestivalen och fick representera Sveriges i Eurovision Song Contest. 

Även om John inte har bott i Småland sedan han slutade gymnasiet på Katedralskolan i Växjö, så känner han en stark anknytning hit. 

– Småland betyder så mycket för mig för det var där allting startade. Det var både här som jag började skapa musik och som min idrottsliga bakgrund började på Värensvallen. Jag skulle också säga att Småland betyder hemma för mig. 

I klippet kan du höra hur Johan Lundviks tolkning av sången låter.

Sången ska locka hit turister

Smålandssången skrevs av syskonen Linnéa Andrén och Ivar Widéen 1912 och framfördes vid de Olympiska Spelen i Stockholm samma år och räknas som Smålands landskapssång.

John Lundviks tolkning av sången sker i samarbete med Destination Småland och kommer att användas för att locka hit turister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.