Johnny Werlöv är ordförande för Vänsterpartiet i Växjö kommun

Johnny Werlöv (V): ”Det lutar åt att fälla regeringen”

Publicerad

Vänsterpartiets ordförande i Växjö kommun tror att Vänsterpartiet kommer att fälla regeringen.
– Formuleringen att V inte ska få något inflytande är ju rent förnedrande, säger han till SVT Nyheter Småland.

Under söndagen stod det klart att även Liberalerna bestämt sig för att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister. Detta efter en överenskommelse mellan S, MP, C och L. En uppgörelse som helt utestänger Vänsterpartiet från inflytande.

Regeringen måste få stöd av V

– Det här är ju en högerpolitik och formulering om att vi inte ska få något inflytande är rent förnedrande, säger Johnny Werlöv, ordförande Vänsterpartiet i Växjö kommun.

Samtidigt måste den nu tilltänkta regeringen få stöd av Vänsterpartiet för att kunna tillträda. En majoritet av rösterna i riksdagen får nämligen inte vara emot regeringsbildningen. Något som innebär att V måste trycka ja eller lägga ner sina röster för att släppa fram Stefan Löfven(S). SVT har tidigare rapporterat om hur en namninsamling cirkulerat inom V för att fälla förslaget.

Men hur Vänsterpartiet kommer att rösta är oklart.

– Jag vet ju inte vad som pågår i partiledningen men jag ser att motståndet till den här regeringen är starkt i gräsrötterna, säger Johnny Werlöv(V).

”Stort missnöje”

Men tycker du att V ska släppa fram Stefan Löfven?

– Det är svårt men det lutar åt att fälla regeringen i och med att uppgörelsen ser ut som den gör. I pratet jag hör och de interna flöden jag ser så är det ett stort missnöje.

Vad är alternativen?

– Alternativen som kan ske är ju en ren högerregering och det hade ju varit en ren katastrof för människor i Sverige. Eller nyval och det kan vara gynnsamt för Vänsterpartiet eftersom S säljer ut sin själ. Men jag är osäker på om det kommer att påverka maktbalansen mellan blocken, säger Johnny Werlöv (V).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet