Foto: SVT

Jojjes kök förlorade tvist mot kommunen: ”Vår framtid är förstörd”

Publicerad

Mustafa ”Jojje” Türkkan och hans gatukök i Oskarshamn fick i går ett deppigt besked – gatuköket kommer med stor sannolikhet att rivas.

Sedan tidigare är det bestämt att gatuköket ska rivas för att ge plats åt fler parkeringsplatser vid Coop i Oskarshamn, vilket är en del i en satsning på att göra centrum mer tillgängligt. Detta är något som upprört Jojje och tusentals stöttare.

Kommunen erbjöd Jojje en annan lokal i centrala Oskarshamn. Nu har hyresnämnden beslutat att lokalen är godtagbar och att flyttbidraget på 300 000 kronor är rimligt.

– Jag blev chockad. Hyran i den nya lokalen är orimlig. Kommunen tänker inte på hur verkligheten blir för mig nu efteråt, säger Jojje.

Även Jojjes advokat Stefan Ragnarsson tycker att beslutet var oväntat.

– I beslutet stod det inget om mögelsaneringen i lokalen. Vi försöker få kommunens förslag på hyreskontrakt från 168 000 kronor ner till under 100 000 kronor i alla fall.

”Har investerat mycket i staden”

Själv tycker Jojje att hanteringen och kommunikationen från kommunens sida varit otillräcklig.

– Nu är vår framtid förstörd. Jag söker rättvisa. Man kan inte ge sjuka fel medicin. Jag har investerat mycket i den här staden under mina 30 år här. Men det här är sorgligt.

Från kommunens sida tycker man att ersättningslokalen är attraktiv.

– Vi har hållit på länge med affären nu. Vi hoppas han kan flytta in. Hyran är högre eftersom den är marknadsmässig, säger Göran Landenius, mark- och exploateringsstrateg på Oskarshamns kommun.

– Vi vill inte få bort Jojje, utan vi försöker se helheten för staden. Om man tittar enskilt kanske det ser tokigt ut, fortsätter han.

Jojje kan inte överklaga hyresnämnden beslut men tänker inte ge upp kampen utan kommer fortsätta ha en dialog med kommunen.

– Över 4 000 personer har skrivit under med sina namn. Vi ska inte ge upp ännu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer