Jönköping – Örnemarks storverk på Riddersberg rivna

Publicerad

– De verk han gjorde där ute, de var installationer med en varaktighet på 25 år, och den tiden har vi haft nu.
Så säger den centerpartistiske kulturpolitikern Bengt von Strokirch till Smålandsnytt med anledning av att de sista stora verken av Calle Örnemark nu försvunnit från Riddersberg, söder om Jönköping. Gårdens nye ägare har låtit riva både livsträdet Gluscap och Calle Örnemarks stora fartygsbygge Bounty.

Dessa skulpturer – och många andra – stod länge kvar som monument över den tid när konstnären Calle Örnemark var verksam på Riddersberg. Sedan dess har all förfallit. 2001 revs Reptricket, och nu återstår bara högar med virke sedan gårdens nye ägare också låtit riva Bounty.
– Jag blev överraskad när jag fick höra det, säger Calle Örnemrk till Smålandsnytt. Ingen hade sagt något till mig om att det skulle rivas. Det känns lite vemodigt, men jag har ju börjat med nya saker, och har fullt upp med det. Jag tänker aldrig på Riddersberg mer.

Calle Örnemark blev världsberömd under 1980-talet. Men på något sätt förlikar han sig nu med konstverkens öde och säger att förfallet var en del av hans ide. Men att det kanske inte riktigt slutade som det var tänkt för Bounnty ändå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer