Jönköping hyllas: stod upp mot nazismen

Uppdaterad
Publicerad

”Bra gjort, Jönköping!” skriver Aftonbladets Åsa Linderborg. Och tonen går igen i flera texter – Jönköpingsborna försvarade sin stad mot nazisterna på första maj.

Jönköpingsborna känner sig stolta dagen efter. De har stått upp mot nazisterna. Hyllningarna i sociala medier är många, särskilt svenska kyrkans klockringning omnämns. Under två timmar ljöd kyrkklockorna för att varna för fara, något som inte hänt sedan krigsutbrottet 1939.

Men också att så många Jönköpingsbor slöt upp och vistades på gatorna, trots polisens inrådan att stanna hemma, och att det på skyltarna vid stadens infarter stod ”Jönköping mot rasism”.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski lyfte fram det i Gomorron Sverige på fredagsmorgonen.

– Det man kommer komma ihåg från första maj i år är den otroligt hoppingivande reaktionen i Jönköping från svenska kyrkan. De ringde i kyrkklockorna under två timmar när nazister demonstrerade på första maj. En oerhört värdig och viktig manifestation som jag tror har berört många människor. Det är en protest och tydlig markering, säger han.

Hela samhället reste sig

Aftonbladets Åsa Linderborg skriver i en krönika som delats över 13.000 gånger på Facebook att Jönköping har visat att den antifascistiska kampen kan föras på en massa olika sätt.

”Nazisterna blev fullständigt utskämda, totalt bortgjorda, komplett tillintetgjorda när ett helt lokalsamhälle reste sig upp och sa: Ni är inte välkomna här.”

Även utländska medier skriver om Jönköpingsbornas protester som störde den nazistiska demonstrationen. Aljazeera visar hur motdemonstranterna blockerade demonstrationens väg.

Tove Lingärde: ”Jönköping. Stadens namn har liksom en annan klang nu.”

Rebin Mardan: ”Känslan så här dagen efter 1 maj och demonstrationen i Jönköping är värme. Tillsammans stod staden upp mot rasisterna.”

Anna Svärd: ”Är så berörd och grymt imponerad av ringandet av kyrkklockor mot fara i Jönköping igår!”

Michael Joelsson: ”Jönköping visade sig från sin bästa sida idag. Jag blir stolt över att bo i en stad som tillsammans visar att nazister inte tolereras.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenskarnas Parti demonstrerar i Jönköping

Mer i ämnet