Se hur julgransflygningen såg ut förra året i klippet. Foto: TT

Då flyger ”julgranen” över Småland

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag den 15 december planerar F17 Blekinge Flygflottilj sin årliga ”julgransflygning” över södra Sverige. Vid 15-tiden på eftermiddagen väntas stridsplansformationen kunna ses i Alvesta, Växjö och Kalmar.

Julgransflygningen har blivit en kär jultradition, och trots pandemin genomförs den även i år. Som vanligt gäller reservation för dåligt väder: Tidigare år har flygningen fått flyttas fram på grund av väderförhållandena.

Tidtabellen för flygningen över Kronobergs och södra Kalmar län är som följer:

Alvesta 15:02 (Centrum)

Växjö  15:04 (Centrum, gågatan)

Kalmar 15:15 (Kvarnholmen)

Julgranen flyger sedan ut mot Öland och svänger sedan tillbaka mot fastlandet och bör därför kunna ses även i södra delarna av Kalmar län (se karta över rutten).

Så här kommer rutten för årets julgransflygning att se ut. Foto: F17 Blekinge flygflottilj

Bra övning för piloterna

Formationsflygning är, förutom en uppskattad jultradition, en bra övning för stridsflygdivisionerna att planera och genomföra flygning i större formation under en längre tid, skriver F17 Blekinge Flygflottilj på sin facebooksida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.