Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peter Borgebäck är projektledare för arbetet med den avspärrade kajen. Foto: Jonatan Börjesson/SVT

Kaj avstängd för allmänheten – riskerar rasa

Publicerad
Tullhamnen i Kalmar har stängts av medan kommunen undersöker vilket skick den är i. Det finns risk att stenen under har sköljts bort med tiden.

– Man byggde en trälåda med sten i en gång i tiden, troligen 1875. Vi misstänker att en förstärkningsåtgärd behöver göras av kajkonstruktionen, säger Peter Borgebäck, projektledare på Kalmar kommun.

Problemet upptäcktes vid en inspektion, där man såg att marken var ojämn, ett tecken på att grunden kan vara i dåligt skick.

– Vi har stängt av området för att lastbilar ibland parkerar där. Det finns inget som tyder på att lättare laster skulle utlösa ett ras, säger Peter Borgebäck.

När utredningen är klar räknar Peter Borgebäck med att det kan ta omkring sex månader att åtgärda problemet. Men först måste kommunen ta reda på hur allvarligt problemet är och vad man vill göra med kajen. Bland annat måste kommunen avgöra om kajen ska tåla att fartyg lägger än, eftersom att påfrestningen på kajen då skulle vara större än om den stod fritt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer