Intresset för lokalproducerad mat ökar: ”Finns utrymme för fler hantverkare”

Publicerad

Organisationen Eldrimner jobbar med att stötta och utbilda mathantverkare i hela Sverige. I år har organisationen utnämnt Kalmar län till fokuslän. Målet är att fler ska starta mathantverksföretag i länet.

– Kalmar län har en bra förutsättning med jordbruk och kunnande inom livsmedelsindustrin. Det finns mycket mat och gastronomi i länet, men vi känner att det finns utrymme för fler mathantverkare, säger Anna Berglund på Eldrimner, nationellt resurscentrum för mathantverk. 

Mathantverksprodukter certifieras och måste tillverkas genom en hantverksmässig process där människans hand och kunnande är med. Det får inte vara en helautomatiserad process. Dessutom ska mathantverk tillverkas av så lokala råvaror som möjligt. Försäljningen sker oftast genom marknader och gårdsbutiker. 

Flera faktorer bakom ökat intresse 

Intresset för lokala och högkvalitativa livsmedel har enligt Eldrimner ökat bland konsumenterna de senaste åren. Rekoringar har också gjort det möjligt för fler småföretag att sälja lokalt.  

Varför tror du att intresset har ökat? 

– Jag tror att det är en kombination av flera faktorer. Det handlar om kvalitetsmedvetande, intresse att gynna det som är lokalt producerat och ekonomiska möjligheter att ha råd att köpa mathantverk. Produkterna kostar mer eftersom de är mer arbetskrävande att tillverka, säger Anna Berglund. 

Under 2020 var Kronoberg fokuslän för mathantverk, men det är svårt att se vad effekten blivit.  

– Vi kan inte mäta det på bara ett par år, eftersom det tar ett tag att bli mathantverkare. Däremot kan vi se att det är fler deltagare från Kronoberg i till exempel SM i Mathantverk. 

Vad är Eldrimner?

Eldrimner blev nationellt resurscentrum 2005 och ligger under länsstyrelsen i Jämtland. De förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden. 

Eldrimner hjälper företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte. 

Finansieringen sker genom statliga medel och är 10 miljoner kronor per år, men Eldrimner har även beviljas medel från EU:s landsbygdsprogram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.