Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kalmar petades nyligen när på andra plats i striden om Sveriges längsta bänk när Hjo förlängde sin bänk med fyra meter. Foto: SVT

Kalmar åter tvåa i kampen om Sveriges längsta bänk – efter kupp från Hjo

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en kortvarig lycka för alla som gladdes åt att Gustav Vasa-bänken i Kalmar återerövrat titeln Sveriges längsta bänk. Nu har tvåan Hjo också förlängt sin bänk – och petat ner Kalmar till en andraplats.

Det var i december som SVT kunde avslöja att Kalmar åter planerade att ge sig in i den numer riksbekanta ”bänkstriden”.

Då ville man inte berätta hur mycket man skulle förlänga bänken med, men i februari blev det klart att den förlängda Gustav Vasa-bänken slutade på imponerande 267 meter – en meter längre än Hjo.

”Lite som att be om en kontring”

Men svaret från Hjo kom snabbt:

– När de bara förlängde med en meter var det lite som att be om en kontring, säger Klas Kronqvist, projektingenjör i Hjos kommun.

En fyra meters förlängning av Hjos bänk gör den nu åter till den längsta bänken i Sverige, något som P4 Kalmar var först att rapportera.

30 meter kvar

Men om detta innebär slutet för bänkfajten återstår att se. Slaget om Sveriges längsta bänk har gett båda kommuner bra PR och uppmärksamhet, erkänner Stefan Jonsson, turismchef på Destination Kalmar.

– Det är inte kul att vara tvåa, men det är däremot kul att vara en plats man pratar om. Den här bänken har lite placerat oss på kartan.

När SVT är på plats och stegar vid Gustav Vasa bänken framkommer att det finns åtminstone 30 meter kvar av kyrkogårdsmuren att bygga ut en bänk längs med.

Hör Kalmar kommuns turistchef kommentera vad man planerar framåt – i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.