Foto: Conny Sillén/TT

Kalmar gjorde största ekonomiska förlusten i allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Sju av de 16 klubbarna i herrallsvenskan i fotboll 2017 redovisade ett negativt resultat under förra räkenskapsåret, visar Svenska fotbollförbundets analys. Sämst gick det för Kalmar.

Det blir svårare att gå plus ekonomiskt för de allsvenska lagen. 2017 var det fem fler lag som gick minus än året dessförinnan. 

Största förlusten gjorde Kalmar FF, -12,8 miljoner kronor, följt av IFK Göteborg, -12,3 miljoner kronor. Kalmar har sammanlagt förlorat över 40 miljoner kronor de senaste fem åren och tidigare i maj stod det klart att kommunen köper klubbens hemmaarena. 

– Försäljningen är en förutsättning för klubbens överlevnad, säger klubbchefen Mattias Rosenlund till SVT. 

Mest vinst i AIK

Bäst i klassen var AIK som redovisade 45,6 miljoner kronor i vinst 2017. Annars har Malmö FF efter sina två Champions League-resor de fyra senaste åren en ekonomisk särställning i allsvenskan med ett eget kapital på 457 miljoner kronor vid årsskiftet. 

Sedan tidigare var det känt att Gif Sundsvall och AFC Eskilstuna, nu i superettan, redovisade negativt eget kapital per den 31 december 2017.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.