Foto: TT

Hoppas på ny avfallssortering i höst: ”Det ska vara lätt att göra rätt”

Publicerad

I Kronoberg har de flesta kommuner nu infört fyrfackssortering för bostadsnära sopsortering. I Kalmar län tvingas de flesta fortfarande åka till miljöstationen för att sortera papper och plast, men en förändring kan snart vara på gång även här.

Hushållen i Kalmar kan snart komma att få en sopsortering som antingen liknar den fyrfackslösning som finns i län i Kronoberg – eller en utökad möjlighet att sortera i olika påsar som sorteras ut optiskt.

Maria Schade, förbundsdirektör på Kretslopp Sydost, berättar att de väntar på besked från regeringen i höst. Idag är det förpackningsindustrin som är ansvarig för insamlingen, men en utredning tittar nu på om det ansvaret ska flyttas till kommunerna.

Färgade påsar – inte fyrfack

Det skulle innebära att kommunerna i Kalmar län tvingas göra förändringar på soptunnorna. Men Maria Schade tror inte att man kommer kopiera fyrfackslösningen, utan i stället utveckla systemet med färgade påsar.

– Möjligheten finns att lägga till flerfärgade påsar, olika färger beroende på material som ska sorteras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT reder ut myterna kring källsortering i videon. Foto: Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Kretslopp sydost

Kretslopp Sydost ansvarar för insamling och behandling av hushållsavfall inom Kalmar, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn, Torsås, Vetlanda, Sävsjö och Uppvidinge kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.