Sara Gripstrand miljöstrateg och Annika Eckefors enhetschef på Centralförrådet på Kalmar kommun. Foto: SVT/Clary Kroon

Kalmar har slopat flaskvattnet – ”Många vill vara miljösmarta”

Publicerad

På Kalmar kommun, med över 5000 anställda, är det kranvatten som gäller på arbetsplatsen. Sedan drygt ett år tillbaka är det förbjudet att ställa fram flaskor med mineralvatten på möten eller sammanträden. Förbudet gäller också när det ordnas externa konferenser eller utbildningar.

– Jag tror att väldigt många vill vara miljösmarta idag. Det här är ett bra exempel på när man kan ta bort något som kanske är onödigt utan att få en sämre livsupplevelse, säger Sara Gripstrand, strateg för ekologisk hållbarhet på Kalmar kommun.

Kalmar kommun blev en så kallad kranmärkt arbetsplats efter att en motion från Moderaterna röstats igenom i kommunfullmäktige. Bakom kranmärkningen står branschorganisationen Svenskt vatten.

Kalmar

Kommunen: Uppskattat beslut

Enligt kommunen har majoriteten av de anställda uppskattat beslutet, även om det funnits de som saknat sitt flaskvatten. Kommunen har också jobbat med att göra kranvattnet mer attraktivt. 

– Vi har försökt tillgodose behovet av att kunna servera vatten, både kolsyrat och icke kolsyrat. Vi har därför köpt in kolsyremaskiner, men även tagit fram en karaff med tillhörande glas, så att det ska vara trevligt att servera på till exempel en konferens, säger Annika Eckefors enhetschef på Centralförrådet på Kalmar kommun. 

Fler kommuner har fått delar av sin verksamhet märkta på samma sätt. Bland annat Västervik, Oskarshamn, Växjö, Emmaboda och Alvesta. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet