Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunilla Svensson är verksamhetschef på Kalmar kommun. I videon berättar hon bland annat om varför det är viktigt att installera solceller på de byggnader kommunen äger. Foto: Hamed Ubaidi/Kalmar kommun

Kalmar kommun satsar på solceller: ”En lönsam investering”

Publicerad

Kalmar kommun har börjat installera solceller på många av sin byggnader. Dessutom har man som mål att all nybyggnation ska vara utrustad med solceller. Trots stora kostnader är kommunen nöjd med projektet.

Sedan några år tillbaka har Kalmar kommun börjat utrusta sina verksamheter med solceller. Hittills har kommunen installerat solceller på 36 verksamheter och elva byggnader till väntar på solceller.

– Syftet är bland annat att vara lite skonsamma mot miljön, att köpa mindre el helt enkelt och bidra till en bättre miljö, säger Gunilla Svensson som är fastighetschef på Kalmar kommun.

Långsiktig satsning för kommunen

Resultat från förra året visar att kommunens solceller producerade cirka 638 366  kilowattimmar el per år. Det motsvarar ungefär två procent av all elförbrukning i Kalmar kommun.

Är det värt att satsa så mycket på solceller?

Ja, kommunen är ju en långsiktig ägare av sina hus. De investeringar vi gör räknar vi hem på mellan 7 och 10 år. För oss är det verkligen en lönsam investering, säger Gunilla Svensson.

Kommunen äger cirka 500 byggnader men de flesta är äldre hus, eller till exempel kulturminnesmärkta hus, som det inte går att installera solceller på, enligt Gunilla Svensson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet