Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kalmar kommun har cirka 200 e-tjänster, men de flesta av dem är nu ur funktion. Foto: SVT

Kalmar kommuns e-tjänster fortsatt nere efter IT-attacken: ”Kommer ta tid”

Publicerad

Kalmar kommun har omkring 200 e-tjänster och e-blanketter för kommunmedborgare. En stor del av dessa stängde kommunen ner efter IT-attacken i början av februari – och det finns fortfarande ingen prognos för när de kan börja användas igen.

Bygglovsansökan, bokning av tid hos familjerådgivningen, schemarapportering för förskola och fritids – i takt med digitaliseringen av kommunen har e-tjänsterna kopplade till kommunens verksamheter blivit allt fler i Kalmar. Och en stor del av dem ligger fortfarande nere efter IT-attacken.

Bland annat skoltjänsten Edlevo där man rapporterar in schema och anmäler frånvaro för förskola, skola och fritids, som används av cirka 11.000 kommuninvånare och cirka 2000 medarbetare.

Rysk it-attack mot Kalmar kommun

Tjänster beroende av interna datasystem

Och anledningen till att det dröjer innan e-tjänsterna kan öppna igen stavas verksamhetssystem. Nästan alla e-tjänster är kopplade till kommunens olika interna verksamhetssystem, eller datasystem – Edlevo till utbildningsförvaltningens, bygglov till samhällsbyggnadsförvaltningens ärendesystem och så vidare.

– När verksamhetssystemet kommer igång, då kan man sätta igång e-tjänsten, säger Anna Stålbrand Sundh, IT-chef på kommunen.

Tjänster som påverkar hälsa och liv prio

Inga av kommunens verksamhetssystem är i dagsläget redo att kopplas in igen. Efter IT-attacken håller samtliga system på att analyseras efter dataläckage och ”tvättas”. Vissa system har börjat testas internt, efter en prioritetsordning.

– Där går hälsa och liv först, säger Anna Stålbrand Sundh.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du hur några personer i Kalmar påverkas av att många av kommunens e-tjänster ligger nere. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk it-attack mot Kalmar kommun

Mer i ämnet