IT-tjänsterna för personal och vårdnadshavare till barn i förskola och skola har legat nere i över en månad. Foto: SVT

Viktig funktion för skolor och förskolor aktiveras – efter IT-attacken i Kalmar kommun

Uppdaterad
Publicerad

I samband med it-attacken mot Kalmar kommun den 6 februari inaktiverades e-tjänsten Edlveo. Men nu, över en månad senare, aktiveras appen igen.

Edlevo användes av vårdnadshavare och lärare som ville ha bättre koll på barnens skolgång. Men efter att it-attacken ägt rum valde Kalmar kommun att inaktivera e-tjänsten eftersom den påverkades. Men nu har tester utförts som visa att Edlevo kan åter aktiveras.

”Det betyder att vårdnadshavare nu kommer att få tillgång till viktiga funktioner gällande förskola, fritidshem och skola igen”, skriver Kalmar kommun via social medier.

Rysk it-attack mot Kalmar kommun

Viktigt redskap

”Edlevo är ett viktigt redskap för våra lärare i deras arbete att kvalitetssäkra utbildningen. Dessutom underlättar det enormt både för lärare och vårdnadshavare, att kunna använda Edlevo som vanligt igen”, skriver Pär Burvall, digitaliseringsledare utbildningsförvaltningen Kalmar Kommun.

Innan it-attacken användes Edlevo av cirka 11 000 kommuninvånare och 2 000 medarbetare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk it-attack mot Kalmar kommun

Mer i ämnet