Invånare i Kronobergs län, som är över 80 år, kommer erbjudas en påfyllnadsdos från och med den första september. Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län bäst i landet – över hälften har fått dos 3

Uppdaterad
Publicerad

Nu har mer än hälften av alla invånare i Kalmar län som är över 18 år fått sin tredje vaccindos. Det betyder att länet har den bästa vaccinationstäckningen av dos 3 i hela landet.

I mitten av december valde Region Kalmar, som enda region i landet,  att sänka vaccinintervallet från sex till fem månader mellan dos 2 och dos 3. Nu visar det sig att beslutet snabbade på vaccinprocessen i länet.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik har 55 procent av Kalmar läns myndiga invånare fått tre doser vaccin mot covid-19. Det kan jämföras med siffran 44,3 procent, som är genomsnittet nationellt.

”Såg att vi skulle hamna i stor smittspridning”

– Vi såg att vi kommer att hamna i en stor smittspridning i samhället när Folkhälsomyndigheten gjorde den här öppningen. När vi ändå hade kapacitet och tillgång på vaccin och vaccinatörer så kändes det som det bästa för våra länsbor, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Kalmar om beslutet.

Hon vill samtidigt betona att vaccinationerna inte är någon tävling.

– Visst är det roligt att vara bäst, det här är viktigare ur ett samhällsperspektiv att människor vaccinerar sig i hela Sverige och i hela världen.

Vaccinationstakten har gått ner – även i Kalmar

Takten på dos 3-vaccinationerna har dock gått ner, även i Region Kalmar. Det finns nu väldigt god tillgänglighet på tider, säger Marie Ragnarsson.

– Det är säkert många olika faktorer som påverkar, omikronvarianten ger lite mildare infektion hos friska medborgare så då kanske man inte känner behov att ta vaccinet just nu, sen att många är sjuka och därför får avboka sina tider är en faktor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet