I Kalmar län ligger Högsby och Torsås kommuner sämst till när det kommer till tillgången på snabbt bredband. Foto: SVT

Kalmar län sämst tillgång på fiberbredband i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar län ligger sämst till i landet när det kommer till andelen hushåll med snabb bredbandsuppkoppling. Det visar en ny rapport från bredbandsleverantören IP-Only och riksorganisationen Hela Sverige ska Leva. Länet nådde inte bredbandsmålet för 2020 och siffrorna visar att man har långt kvar innan man når det.

Regeringens bredbandsmål för 2020 var att 95 procent av hushållen bör ha tillgång till en uppkoppling på 100 Mbit/s eller snabbare. Enligt rapporten ”Sverige inte helt uppkopplat 2025” saknar vart fjärde hushåll i Kalmar län en uppkoppling med den hastigheten.

Torsås kommun och Högsby kommun ligger värst till – där har inte ens hälften av hushållen tillgång till snabbt bredband. I Torsås pågår dock en kommunalt bekostad utbyggnad av fibernätet, som ska ge samtliga kommunmedborgare fiberbredband till 2023.

Kalmar längst ifrån målet

De exakta orsakerna till att just Kalmar län ligger sämre till ger rapporten inte några svar på. Men enligt Terese Bengard, verksamhetschef på Hela Sverige ska leva, är det tydligt att de svåraste områdena att få till en fiberutbyggnad i är glesbygd och landsbygd.

– Det är långt mellan fastigheterna och det krävs mer för att få bra uppkoppling. Kommersiella aktörer kanske inte vill göra affärer där ute och du kanske inte vill betala 100 000 – 200 000 kronor för att få bra uppkoppling heller. Då behövs det ekonomiska stöd, säger hon.

Rapporten visar att Kalmar län, utifrån dagens förutsättningar, inte inom överskådlig framtid kommer att kunna nå bredbandsmålet och länet ligger sämst till i Sverige.

”Fiber lika viktigt som el”

Terese Bengard drar en parallell till att digitaliseringen börjar bli lika viktig som elen.

– Du flyttar inte inte in i ett hus utan el i dag. Nu kommer frågor om det finns fiber eller möjligheter till uppkoppling i huset, annars är det kanske inte intressant att köpa det.

Kronobergs län ligger på en fjortonde plats av 21 regioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer