Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur ett gigantiskt rollspel förbereder myndigheterna för eventuella kärnkraftsolyckor. Foto: Adam Ihse/TT

Kalmar län i centrum när årets stora kärnkraftsövning planeras

Uppdaterad
Publicerad

I år står Kalmar värd för en stor regional kärnkraftsövning. Ett antal myndigheter övar tillsammans vid flera tillfällen – och ett av dem pågick under onsdagen.

I ett av delmomenten spelar deltagarna ett så kallat scenariospel där olika scenarier presenteras. Du hör mer om vad det innebär i klippet ovan.

– Det är jätteviktigt att öva och förbereda sig innan en händelse sker för att vara förberedd och kunna hantera den så bra som möjligt, säger Frida Tidäng, projektledare för övningen.

En kärnkraftsövning genomförs vartannat år i något av landets tre kärnkraftslän, Kalmar, Halland och Uppsala. Senast övningen hölls i Kalmar län var 2017.

Övar vid flera tillfällen

Till skillnad från tidigare års övningar genomförs den här i flera delmoment spridda under året. Orsaken är att beredskapszonerna runt landets tre kärnkraftverk förändrades sommaren 2022. Som en konsekvens av det behöver nya planer för hur en olycka vid ett kärnkraftverk utvärderas och testas.

Ett antal myndigheter

Myndigheter som är inblandade i övningen är bland andra Trafikverket, Strålsäkerhetsmyndigheten, Kustbevakningen och polisen. Dessutom deltar representanter för olika kommuner, länsstyrelser och regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.