Länsstyrelsen i Västra Götaland fokuserar på tre arter som man vill bli av med; parkslide, spansk skogssnigel och sjögull. Foto: TT

Kalmar län tar strid mot invasiva arter

Publicerad

En ny samordnare ska bidra till att stoppa spridningen av invasiva arter i Kalmar län. Det är ett resultat av ökande bidrag från staten.

I år ger Naturvårdsverket bidrag på 54 miljoner kronor till skötsel av värdefull natur och friluftsliv i Kalmar län. Den största delen kommer användas till förvaltningen av länets naturreservat, nationalparker, fågelskyddsområden och naturminnen.

– Det är mer pengar än det brukar vara. Det är en tydlig satsning så vi kan göra mer för den biologiska mångfalden och göra skyddade områden tillgängliga för fritidsliv, säger Martin Unell, chef på naturskyddsenheten i Kalmar län.

”Hindra invasiva arter”

Med de ökade resurserna kan länsstyrelsen nu också öka sina insatser mot invasiva arter, som växterna parkslide och jätteloka och fisken svartmunnad smörbult. En knapp miljon kommer att läggas på att anställa en ny samordnare för invasiva arter.

– Det är helt nytt. Vi ser att en mängd arter sprider sig och konkurerar med den inhemska floran och faunan. Med en samordnare kan vi bli bättre på att sprida information om hur vi kan bekämpa arterna, hindra spridningen och kartlägga deras konsekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.