Kalmars miljardvinst sparas till kommande generationer

Uppdaterad
Publicerad

I oktober 2020 blev det klart att Kalmar kommun säljer sitt kommunägda fastighetsbolag. Försäljningen kommer att inbringa 2,7 miljarder kronor. 

När köpet blir klart vill man låsa 1,1 miljarder i en särskild framtidsfond till kommande generationer. 

Tanken är att drygt en miljard kronor ska sättas in på ett framtidskonto, som ska förvaltas långsiktigt. 

– Pengarna ska inte gå till drift, utan är tänkta för kommande generationer och kan användas för exempelvis klimatåtgärder, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar.

För evig tid

Rent formellt går det inte att låsa pengarna, utan lösningen bygger på att en majoritet i kommunfullmäktige tycker att det är en god idé. 

– Vår tanke är ett rejält och långsiktigt kapital, som inte urholkas över tid. Vi hoppas vi får brett stöd för detta, säger Johan Persson. 

Hur länge vill du låsa pengarna? 

– Min ingång är förvaltning i evig tid, där man inte tar av kapitalet, utan bara en del av räntan, säger Johan Persson.

Ska smärta att ta ut pengar

Han känner inte till att det finns lösningar som denna någon annanstans i landet. Och efter att kommunen betalt av pensionsskulder, ska pengar säkras för kommande generationer.

Hur ska ni lyckas hålla borta politiker från att ändå börja använda pengarna?

– Det kan man aldrig garantera. Men det ska smärta och göra ont om man lägger in den här typen av resurser i löpande drift, för tanken är att framtida generationer ska kunna använda delar avkastningen. Vi har förslag på att om man ska ta ut en del av pengarna ska det krävas två tredjedelars majoritet, säger Johan Persson.

Den 28 februari beslutar kommunfullmäktige formellt om försäljningen av KIFAB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.