Markaryds kommun delar andraplatsen med Kalmar och Upplands Väsby. Foto: SVT

Kalmar och Markaryd i topp för medborgardialog

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar och Markaryd ligger i toppen av landets kommuner när det kommer till att uppmuntra till dialog med medborgarna. Det visar det årliga delaktighetsindexet som redovisas i Kommun- och landstingsdatabasen.

Kalmar och Markaryd hamnar på en delad andraplats tillsammans med Upplands Väsby i årets delaktighetsindex.

Indexet ska ge en samlad bild av hur bra kommunen är på att låta medborgarna delta i kommunens utveckling.

– Det innebär att de möjliggör för invånarna att uttrycka sina åsikter och vara delaktiga på många sätt, men om invånarna verkligen gör det är en annan fråga, säger Gunnar Gidenstam, projektledare på Sveriges kommuner och landsting (SKL), till Nyhetsbyrån Siren.

”Ger en viktig signal”

Poängen baseras på 18 frågor och görs via en egen undersökning i kommunen. Frågorna rör till exempel om det finns kontaktuppgifter till lokalpolitikerna på kommunens hemsida, om nämndmöten är öppna för allmänheten och om det finns forum för äldre, barn och unga.

– Indexet ger en viktig signal om kommunerna jobbar med frågorna, säger Gunnar Gidenstam.

Uddevalla och Upplands-Bro hamnar på delad förstaplats med 93 poäng, därefter kommer Kalmar, Markaryd och Upplands Väsby med 87 poäng vardera. Sämst index fick Åsele med 20 poäng och Malå med 24 poäng.

Uppgift saknas för 77 kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.