Träningsishallen i Kalmar stängs med omedelbar verkan då risken för ras anses för stor. Foto: Helmuth Petersson

Kalmar kommun stänger ishallen – taket riskerar att rasa

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen meddelade Kalmar kommun att man med omedelbar verkan stänger träningsishallen. Anledningen är en inventering som visar att taket riskerar att rasa.

– Vi har tagit beslutet för att inte riskera någons liv eller hälsa, varken medarbetare, konståkare eller hockeyspelare, säger Per-Ola Johansson, verksamhetsområdeschef för idrott och föreningsliv.

I en nyligen genomförd inventering av ishallen hittades avvikelser i konstruktionen. Bedömningen är att det är så pass allvarligt att hallen genast ska stängas för all verksamhet.

Ras i Kiruna 2020

Bakgrunden till inventeringen är takraset på Tarfalahallen i Kiruna i mars 2020. Efter den incidenten kopplades Statens haverikommission in för att utreda – något som ledde till en rekommendation över hela landet om att undersöka huruvida liknande takkonstruktioner finns inom kommunens egna fastighetsbestånd.

Påverkar idrotten

Stängningen påverkar alla föreningar som använder sig av hallen, då det just nu är den enda fullstora isytan i Kalmar.

– Vi måste i första hand lösa Kalmar HC:s återstående hemmamatch i morgon och därefter fortsätta vår dialog med båda föreningarna om hur vi ska göra med isarna under våren. Vi jobbar för att få till ett möte på fredag, berättar Per-Ola Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.