Hör Statens haverikommission om det kända felet Foto: SVT

Haverikommissionen larmade länskommuner om problem med populära takkonstruktionen

Uppdaterad
Publicerad

Ishallen i Umeå och Elofssonhallen på Röbäck är stängda på grund av att det finns risk att taken kan rasa. Båda hallarna har en konstruktion som Statens haverikommission har varnat för.

I mars ifjol rasade taket på Tarfalahallen i Kiruna. Statens haverikommission gjorde en utredning och kom fram till att orsaken till raset var konstruktionen på takstolarna. 

-Tidigt i den här utredningen identifierade vi att det fanns instabilitet i den här typen av konstruktion. Vi kontaktade alla kommuner och påtalade den här risken som vi ser med konstruktionen som våra experter på Lunds tekniska högskola identifierade, säger Tomas Ojala, utredare på Statens haverikommission.

I länet finns det hallar med samma konstruktion i sex kommuner, Umeå, Skellefteå, Lycksele, Åsele, Vindeln och Storuman, något som SR Västerbotten var först med att berätta. Enligt Statens haverikommission är risken för ras så stor att kommissionen varnade kommunerna att ha koll på sina hallar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöoväder i Västerbotten

Mer i ämnet