Från och med i sommar kommer alla besökare till Kalmar tingsrätt behöva gå igenom den obligatoriska säkerhetskontrollen. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Ny säkerhetskontroll ska stoppa knivar och knark på tingsrätten

Publicerad

Snart måste besökarna passera säkerhetskontrollen innan de får komma in på Kalmar tingsrätt.

– Det finns en hotbild mot domstolar. Vi gör det här för att de som kommer till oss ska känna sig trygga, säger Laila Kirppu, lagman vid Kalmar tingsrätt.

23 av landets 48 tingsrätter har permanenta säkerhetskontroller och redan idag används tillfälliga säkerhetskontroller i Kalmar vid förhandlingar som anses riskfyllda. Den nya entrén och säkerhetskontrollen ska stå klar till sommaren.

– Vi har haft önskemål om att få en säkerhetskontroll under lång tid. Sveriges domstolar har begränsad ekonomi, men nu är det vår tur, säger Laila Kirppu.

Knivar och knark tas i beslag

I Växjö tingsrätt har man haft en permanent säkerhetskontroll sedan 2017.

– Merparten av det vi hittar är knivar eller sådant som går under knivlagen, till exempel kreditkortsknivar och självförsvarsknivar på nyckelringar, eller misstänkt narkotika, säger Mikael Borg, säkerhetschef på Växjö tingsrätt.

Hittills i år har 15 knivar eller föremål som bedöms vara olagliga genom brott mot knivlagen tagits i beslag vid säkerhetskontrollen i Växjö tingsrätt och lämnats över till polisen. 12 föremål som bedöms vara misstänkt narkotika likaså.

Vilka fynd den nya säkerhetskontrollen i Kalmar kan generera vill lagmannen Laila Kirppu inte spekulera i, men hon tror att den kommer få effekt.

– Jag var lagman i Blekinge tingsrätt tidigare och där märkte vi att människor vände i dörren när de såg säkerhetskontrollen.

Inte tillåtet att ta med handsprit

Det är inte bara olagliga föremål som stoppas i säkerhetskontrollen.

– Vi omhändertar och lånar även föremål som inte är olagliga i sig. Till exempel paraplyer med spetsiga delar, stora nyckelringar om man kan slåss med, vätskor vi inte kan identifiera och handsprit, vilket är väldigt lättantändligt, säger Mikael Borg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.