Varvsholmen är en relativt nybyggd stadsdel i centrala Kalmar. Om ingenting görs kommer klimatförändringarna se till att havet höjs och hela stadsdelen kommer att hamna under vatten. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Länsstyrelsen varnar: Kalmar under vatten när havsnivåerna höjs

Publicerad

Kalmar är en av 25 utpekade tätorter i landet som kommer att bli extra utsatta för översvämningar när havsnivåerna höjs.

Länsstyrelsen i Kalmar län arbetar därför med en riskhanteringsplan för att möta kommande klimatförändringar.

Stora delar av Kalmar ligger lågt och idylliskt havsnära. Men de pågående klimatförändringarna gör att flera av de centrala delarna av staden så småningom inte längre kommer att ligga nära, utan i havet, enligt länsstyrelsen.

– Havsnivåhöjningarna går just nu väldigt sakta – 3,5 millimeter om året. Men framåt 2050 kommer det att sätta fart, så vi måste planera för de havsnivåhöjningarna redan nu, säger Lars Ljungström som är klimatstrateg på Länsstyrelsen i Kalmar län.

Kartlägga riskerna

Kalmar är utpekat av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som en av 25 särskilt känsliga ställen i landet när havsnivåerna höjs. Länsstyrelsen håller därför på med att utarbeta en riskhanteringsplan för att kunna möta översvämningar.

– Vi är utpekade som ett av de mest översvämningskänsliga områdena i Sverige och Europa. I denna första del av riskhanteringsplanen ska vi ta reda på vilka riskerna är, när i tiden vi behöver göra åtgärder, och vilka åtgärder vi ska göra, säger Lars Ljungström.

Centrala delar under vatten

Enligt länsstyrelsen kommer stadsdelar som Kalmarsundsparken, Boholmarna, Ängö, Varvsholmen och delar av Fredriksskans att stå en bra bit under vatten i slutet av seklet om inget görs. 

– Det är de “nyare” områdena som hamnar först under vatten. De gamla delarna bakom murarna klarar sig bättre, de ligger högre, säger Lars Ljungström. 

Riskhanteringsplanen ska dra slutsatser kring risker och hot för områdena: Människors hälsa, ekonomi, kultur samt miljö och natur. Riskhanteringsplanen är ute på remiss fram till den 1 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.