Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Situationen i Norrliden är förbättrad, men området har också andra problem, säger kommunpolisen Niko Kalcidis. Foto: Hamed Ubaidi Karlsson/SVT

Kalmarborna känner sig fortsatt trygga – trots flera dödsskjutningar

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar kommun släppte nyligen sin årliga trygghetsundersökning. Både kommunen och polisen är överraskade av resultatet, som visar att som visar att den upplevda tryggheten i kommunen ligger på på samma nivåer som förra året – trots gängkonflikter och skjutningar.

Med tanke på alla skjutningar som varit i Kalmar under det senaste året trodde många att årets trygghetsmätning skulle visa på en ökad känsla av otrygghet. I stället visar undersökningen på en relativt oförändrad känsla av otrygghet.

– Lite överraskande var det nog ändå, jag hade tänkt att det skulle stiga, säger kommunpolisen Niko Kalcidis.

Skillnaden mellan stadsdelar

Det finns flera olika delar av undersökningen där problembilden, som det kallas, båda minskat och ökat.

I kategorierna nedskräpning och narkotikapåverkade personer utomhus så har problembilden ökat. Men på utsattheten för stöld, skadegörelse och mängdbrott så har problembilden minskat.

– Det är stora skillnader mellan de olika stadsdelarna i Kalmar, säger Kalmar kommuns samordnare Melker Labory.

Ökad trygghet i Norrliden

I stadsdelen Funkabo visar undersökningen ökad otrygghetskänsla. Samtidigt har stadsdelen Norrliden en minskad otrygghetskänsla, trots att det varit skjutningar i båda områden.

– Situationen i Norrliden är förbättrad, men området har också andra problem, men inte problem som nödvändigtvis påverkar tryggheten bland de boende, säger Niko Kalcidis.

Hör dem berätta mer, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet
Mer Småland
Mer Nyheter