Kalmarläkare vill kunna vägra vårda kristna. Foto: SVT/TT

Busch Thor (KD) får hård kritik av Kalmarläkare

Uppdaterad
Publicerad

”Jag vägrar från och med nu att vårda kristna”. Så skriver verksamhetschef för ortopeden i Kalmar på Facebook om att Ebba Busch Thor (KD) vill ge vårdpersonal rätten att vägra utföra aborter.

Det var i lördags som Kristdemokraternas nya ordförande åter kastade ljus över frågan om samvetsfrihet inom vården.

– Vi tycker att det viktiga här är först och främst se till att respektera kvinnans val i en situation av graviditet. Men vi tycker också det måste vara möjligt att på arbetsplatsen lösa ett skydd utav samvetsfriheten, sa hon till Aftonbladet.

”Ser hur 'ond' hon är”

Busch Thors uttalande mötte kritik från bland annat sjukvårdsministern. Men även Dan Johannesson som är verksamhetschef vid ortopeden i Kalmar upprördes av uttalandet och skrev på sin Facebooksida:

”Och jag säger det igen!!!!!!! människor som tror på någon fiktiv högre makt och vill använda sina vanföreställningar i samhällsstyrning, d.v.s. RELIGIÖSA människor skall inte tillåtas få vara politiker. Jag vägrar från och med nu att vårda kristna p.g.a. min personliga okränkbara övertygelse att de har en inre demon som kan skada och kränka mig.....man ser riktigt hur ”ond” hon är....tvi vale vilka dårar.”

Andra gången i blåsväder

Johannesson har tidigare öppet kritiserat politiker med religiös övertygelse då han hamnade i blåsväder. Frågan gällde då huruvida hans åsikt representerade landstinget.

SVT Nyheter Småland har försökt nå Dan Johannesson för en kommentar utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omtvistad samvetsfrihet

Mer i ämnet