Foto: Polisen

Kalmar står utan polislabb: ”Risk att spår förstörs”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i somras så är polisens enda laboratorium i Kalmar län stängt. Nu måste kriminalteknikerna skicka bevismaterial brevledes eller själva köra det till labb i grannlänen, något som ökar risken att teknisk bevisning förstörs.

I labbet har polisen i Kalmar själva kunnat göra enklare analyser av exempelvis fingeravtryck och spår som hämtats in från brottsplatser.

Men när den enda laboratorieassistenten skulle gå på föräldraledighet efter sommaren valde polisledningen i region Syd att inte ersätta henne, utan i stället stänga ner labbet fram till nästa höst.

Bevisning läggs på postlådan

– Då blev man lite paff, ska vi stänga labbet? Det har aldrig varit stängt någon gång sen det startade, säger Anders Elmqvist, gruppchef för kriminalteknikerna på polisen i Kalmar län.

För kriminalteknikerna innebär avsaknaden av eget labb att de får skicka all bevisning som ska på analys per post till labben i Karlskrona, Växjö och Malmö. Rör det sig om känsligare bevisning, vilket det ofta gör, får personalen själva köra till labben i grannlänen och lämna över det som ska analyseras.

Anders Elmqvist, gruppchef för kriminalteknikerna på polisen i Kalmar län. Foto: Kaisa Andersson/SVT

Bevis riskerar att förstöras

Utöver de många bilresorna och den ökade pakethanteringen innebär de många transporterna att det finns risk att fingeravtryck förstörs, enligt Anders Elmqvist.

– Generellt kan man säga att ju mer man hanterar föremål som ska undersökas för fingeravtryck, desto större risk är det att spår förstörs. Så enkelt är det.

”Jag ser inga risker alls”

Men Petra Stenkula, chef för utredningsenheten på Polisregion Syd, säger att hon inte ser att de ökade transporterna skulle utgöra någon risk.

– Så länge man paketerar godset rätt och personalen gör det på rätt sätt, så finns det inte större risker att frakta godset från polishuset till ett annat laboratorium än det är att frakta det från brottsplatsen till polishuset.

Ser du inte några risker för rättssäkerheten att man nu inte kan göra de här enklare undersökningarna på plats?

– Jag ser inga risker alls. De fyra labb vi har i regionen kommer att hantera detta precis lika rättssäkert som annars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.