Petra Stenkula är chef för utredningsenheten i polisregion syd. Foto: Polisen

Polischefen: Västervik har haft en förmån mot andra

Publicerad

Det är få polisområden som har sina egna kriminaltekniker och Västervik är i det sammanhanget ett undantag. Det säger polischefen Petra Stenkula som inte ser risker för att utredningar blir lidande när kriminalteknikerna försvinner.

– Ganska få lokalpolisområden har kriminaltekniker överhuvudtaget och det har naturligtvis varit gynnsamt för Västervik, säger Petra Stenkula, chef för utredningsenheten i polisregion syd.

Kritiken från utredarna i Västervik handlar om att utredningar kan fördröjas och att kvalitén på utredningarna blir sämre utan kriminalteknisk kompetens lokalt.

Särskilt varnar man för att vardagsbrotten i polisområdet inte kommer att prioriteras när man får slåss om de tekniska resurserna.

– Nej, det finns ingen risk för det. Det enda är att Västervik har haft en förmån gentemot andra lokalpolisområden, säger Petra Stenkula.

– Det är alltid så att de grövsta brotten är prioriterade som nummer ett. Eftersom vi är en forensisk verksamhet i regionen prioriterar vi på samma sätt. Men bara för att vi hanterar grova brott betyder det inte att vi inte kan hantera enklare brott också, vi har olika snabbspår, säger hon.

Kraven på teknisk bevisning blir högre

Rekrytering av kriminaltekniker sker varannat år och nästa år kommer polisledningen i Malmö att ta ställning till var kriminalteknikern ska placeras i Kalmar län, säger Petra Stenkula. Men ännu är inget bestämt.

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat om polisens labb i Kalmar, som just nu ligger nere.

Att lokalpolisområdena har en stor egen forensisk verksamhet med eget labb och egna kriminaltekniker är något man på sikt kan behöva vänja sig av med, menar Petra Stenkula. Särskilt i takt med att kraven på teknisk bevisning blir allt högre i domstolarna.

– Man tittar på det här nationellt nu från NFC. Det är en komplex verksamhet som är både kostsam och specialiserad och där vi ständigt måste göra bedömningar om var den ska ligga. Man vill ha spetsigare laboratorier, mer kompetent personal, bättre verktyg och på så sätt kunna slimma metoderna. I domstolen måste man kunna säga exakt hur en metod utförts på ett bevismaterial och vem som hanterat det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.