Selma Rohdin har nio månader efter att hon föddes ännu inte kunnat lämna sjukhuset. Hon saknar förmågan att svälja och kan inte äta via munnen. Risken att när som helst kvävas av sin saliv innebär att Selma måste sekundövervakas dygnet runt. Foto: Privat

Ettåriga Selma får rätt till hjälp – kommunens överklagande avslås

Uppdaterad
Publicerad

Historien om drygt ettåriga Selma har engagerat under det senaste året. Kampen har stått mellan Selmas föräldrar och Älmhults kommun, och nu har kammarrätten i Jönköping dömt till familjens fördel.

SVT når Selmas mamma Katarina Rohdin på måndagseftermiddagen. Hon fick reda på kammarrättens dom på fredagen, och säger att hon behövt helgen för att smälta beskedet att den långdragna striden med kommunen nu verkar vara över.

– Det känns förstås jätteskönt, säger hon till SVT.

Älmhult

Riskerar att kvävas

Selma har sedan hon föddes saknat förmågan att svälja och äta via munnen. Detta innebär att hon när som helst riskerar att kvävas av sin egen saliv, och har därför tvingats till sjukvård dygnet runt sedan hon föddes.

Selmas föräldrar sökte därför om assistans dygnet runt av Älmhults kommun. Men kommunen sade nej, och hänvisade till föräldraansvaret. Familjen överklagade till förvaltningsrätten, som dömde till familjens fördel. Men kommunen överklagade den domen till kammarrätten, som nu alltså alltså ger Selma rätt till assistans 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan.

– Älmhults kommun har överklagat för att få vägledning i ärendet och det har vi fått nu, säger Charlotte Nygren-Bonier socialchef i Älmhults kommun.

Hoppas hjälpa andra

– Det känns helt fantastisk, vi kan vara hemma, leva som en familj, min sambo kommer kunna börja jobba, våra barn kommer få en syskonrelation, säger Katarina Rohdin.

Hon hoppas nu att deras kamp ska kunna hjälpa andra familjer i framtiden.

– Nu finns denna domen på print i två instanser. Det betyder att kommunerna blir tvungna att ta ett större ansvar som de kanske smitit undan tidigare. Hoppas det blir ett uppvaknande för kommunerna.

Lussebullar och glögg

Selma är nu hemma hos sin familj sedan tre veckor tillbaka.

– Vi ska baka lussebullar och dricka glögg, säger Katarina och börjar skratta.

– Jag blir helt knäpp när jag tänker på det. Vi slipper äntligen lägga all tid i bilen, planera resor till Växjö. Vi får gå och lägga oss ihop som en familj och jag får äntligen pussa båda mina barn godnatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älmhult

Mer i ämnet