Eva Höglund kämpar för att Karpetorpet i Svartbäcksmåla ska få stå kvar och bevaras Foto: SVT

Hon kämpar för att Karpatorpet ska få stå kvar

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring Karpatorpet i Svartbäcksmåla har varit många. Samhällsbyggnadsnämnden vill riva de två husen men Eva Höglund vill att Nybroborna ska få ha kvar sitt kulturarv.

Eva Höglund är tredje generationen som ser efter torpet i Svartbäcksmåla och hon gör allt för att de två husen ska få vara kvar.

– Det här är Nybros kulturhistoriska arv. Jag vill att Nybroborna ska få veta mer om sin historia, säger Eva Höglund.

700 000 kronor drogs in

För några år sedan tog Nybro kommun ett beslut om att avsätta 700 000 kronor i investeringsbudgeten till Karpatorpet. Men nu ska det mesta av pengarna istället gå till ett annat torp i området. 

– Jag är väldigt arg och ledsen över det. Besluten om torpet har ändrats flera gånger under åren, säger Eva Höglund som tidigare varit engagerad politiskt i Nybro kommun för Miljöpartiet.

Beslut om rivning

Samhällsbyggnadsnämnden har beslutat att torpet ska rivas eftersom det skulle kosta för mycket att bli av med hussvampen som torpet blivit angripet av.

– Jag hoppas att kommunen tänker efter en gång till, på vilka misstag de håller på att göra, säger Eva Höglund.

Hennes önskan är att torpet ska renoveras och bli ett besöksmål, både för invånarna i kommunen och för turister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.