Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lena Fritzén på Kampradstiftelsen hoppas att regionerna ska börja använda gåvan. Foto: Rebecca Karlson/SVT, Kampradstiftelsen

Kamprads stiftelse om oanvända mångmiljongåvan: ”Bekymmersamt”

Uppdaterad
Publicerad

Gåvan av en mobil röntgen till de äldre i Kalmar och Kronobergs län var förankrad i högsta politiska ledning. Att den inte använts på ett år är bekymmersamt, enligt Lena Fritzén på Kampradstiftelsen.

Det var hösten 2020, under brinnande pandemi, som Familjen Kamprads stiftelsen beslutade att donera en mobil röntgenapparat till de tre regionerna i Småland.

– Vi har som ändamål att hjälpa behövande äldre. När pandemin slog till kom den gruppen i kläm. De mobila röntgenmaskinerna var ett sätt att underlätta för de äldre att göra undersökningar i deras boende, säger Lena Fritzén, verkställande ledamot i stiftelsen.

Oanvänd gåva för fem miljoner

I Jönköping har den används, men i Kalmar och Kronoberg har den stått stilla ett helt år. Det handlar om en gåva på fem miljoner kronor som alltså är oanvänd. Läs mer om regionernas förklaring här.

Inför gåvan hade Kampradstiftelsen förankrat gåvan med regionernas högsta politiska ledning, säger Lena Fritzén.

– Det har varit lite olika svårigheter. Men vi hoppas att om man en gång tagit emot gåvan ska man också använda den, säger hon till SVT.

Hör mer i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer