Foto: SVT

Kampradstiftelsen skänker presentkort till isolerade äldre

Publicerad
Växjö, Vimmerby och Eksjö kommun får pengar från Ingvar Kamprads stiftelse för att kunna ge äldre som isolerats under coronapandemin presentkort hos lokala företag.

I Vimmerby har näringslivet gått ihop i en e-shop på nätet där man kan handla lokalt och få det man köpt levererat till hemmet. Det initiativet uppmärksammades av Kampradsstiftelsen som såg en chans att stötta två av Ingvar Kamprads främsta hjärtefrågor.

Kamprads vilja

– Hade Ingvar levt hade det första han frågat oss i styrelsen varit: ”Vad är er plan för att lindra isoleringen för äldre och för att stötta de lokala företagen?” Vi vet efter att ha haft honom med i styrelsen i så många år att det här är hans vilja, säger Lena Fritzén, verkställande ledamot i styrelsen.

Växjö och Eksjö kommun har hakat på initiativet i Vimmerby och alla tre kommuner kommer tack vare Kampradpengarna kunna ge kommuninvånare över 70 gåvocheckar som kan användas i den lokala e-shoppen. Tanken är att alla över 70 boende i kommunen ska få gåvochecken.

Pilotprojekt

För ändamålet har Kampradstiftelsen donerat 500 000 kronor var till kommunerna, men både summorna och antalet deltagande kommuner kan komma att skalas upp om projektet blir lyckat, säger Lena Fritzén.

Tanken är också att de tre kommunerna ska kunna utbyta erfarenheter som kan delas med andra kommuner som vill göra samma sak.

– Vi är tacksamma för det bidrag som vi får från Familjen Kamprads stiftelse och för att vi blivit utvalda som pilotprojekt. Med pengarna från stiftelsen kan vi ge extra guldkant på vardagen för isolerade äldre och samtidigt stödja det lokala näringslivet, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet